skip to Main Content
23210.76489 fytkon@otenet.gr
καλλιέργεια γκότσι μπέρυ

Γκότσι η κινέζικη σταφίδα είναι μέλος της πολύς γνωστής μας οικογένειας των Σολανωδών που περιλαμβάνει πολλά γνωστά σε εμάς φυτά όπως: η ντομάτα, η πιπεριά, η πατάτα, η μελιτζάνα ο καπνός κ.τ.λ

Εισάχθηκε στην δεκαετία του 1730 στην Ευρώπη και υπάρχει ακόμη και σήμερα ως διαχωριστικό φυτό σε περιφράξεις στις παραθαλάσσιες περιοχές της Ευρώπης.

Το 2003 προστέθηκε στα προσταευόμενα φυτά για φράκτες στην Αγγλία. Είναι γνωστό για την πλούσια περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικά (8 φορές πιο πολλά από το ρόδι). Ο καρπός  του καταναλώνεται ως νωπός, αποξηραμένος και χυμός.

Επιβιώνει σε θερμοκρασίες κάτω από το 0 -27oc μέχρι +40oc. Χαρακτηριστικό του φυτού είναι οι μεγάλοι σε μήκος βλαστοί του που φθάνουν μέχρι και 6m. Η Κίνα και η Μογγολία είναι οι μόνες χώρες παγκόσμια που παράγουν γκότσι με  πρώτη φυσικά την Κίνα. Στην Κίνα παράγεται στην περιοχή της Ningxia σε ένα οροπέδιο 2.000m. Με την ζήτηση του καρπού εξαπλώθηκε σε όλη την Κίνα με στόχο την παράλληλη προστασία των χαλαρών εδαφών από την διάβρωση. Υπολογίζεται ότι σήμερα στην Κίνα καλλιεργείται πάνω από 4 περίπου εκατομμύρια στρέμματα με Γκότσι. Το κόκκινο διαμάντι τα τελευταία 5-6 χρόνια άρχισε να καλλιεργείται στην Ευρώπη και Αμερική και το 2010 στην χώρα μας.

Το φυτό μπορεί να καλλιεργηθεί σε μεγάλο φάσμα εδαφών από βαριά έως αμμώδη, καλά στραγγιζόμενα στις περιοχές που φυτεύονται στην Κίνα έχουν ph από 8-8.6. Είναι ανθεκτικό στους ισχυρούς ανέμους και στην παρουσία αλάτων. Το ελάχιστο ph για το φυτό είναι 7.3. Τέτοια εδάφη υπάρχουν διαθέσιμα σε πολλά μέρη της Ελλάδος. Προτού επιλέξουμε το χωράφι που θα σπείρουμε είναι απαραίτητα μία γενική εδαφολογική ανάλυση.

Αν αδυνατείτε να πάρετε απόφαση για την καταλληλότητα της έκτασης που διαθέτετε τα φυτώρια μας μπορούν να σας βοηθήσουν.

Τα περισσότερα υπερφρούτα Αρώνια- Γκότσι- Μύρτιλλα κ.τ.λ είναι εύκολα στην κατανάλωση και απόλαυση τους. Άλλα τρώγονται φρέσκα, κατεψυγμένα, αποξηραμένα ή σε μορφή σκόνης ή ταμπλέτας.

ΦΥΤΕΥΣΗ

Φυτεύονται επάνω στην γραμμή 1.5-2m με τις γραμμές να απέχουν μεταξύ τους 3-4m ανάλογα με το μέγεθος των μηχανημάτων που έχουμε. Στην Κίνα το φυτεύουν ακόμα πιο πυκνά 1-1.50m και 2-2.50m μεταξύ των γραμμών αλλά κάνουν την εργασία χειρονακτικά. Το φυτό είναι ανθεκτικό στην ξηρασία, το πότισμα γίνεται με σταγόνες τους θερινούς μήνες τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα 10-20l νερό το φυτό.

Σε εμπορικές φυτείες  λοιπόν πρέπει να έχουμε εξασφαλισμένη άρδευση. Τα χόρτα μπορεί να παραμένουν στο χωράφι κουρεύοντας τα έτσι φτιάχνουμε ένα αγροοικοσύστημα που θα είναι σχεδόν αυτοδύναμο και δεν θα χρειάζεται συνεχώς τροφοδοσία με ακριβά θρεπτικά στοιχεία που προέρχονται από την αγορά.

ΚΑΡΠΟΦΟΡΙΑ

Το φυτό καρποφορεί σε βλαστούς της ιδίας χρονιάς, δείγματα παίρνουμε από τον πρώτο χρόνο. Η ανθοφορία ξεκινά από την άνοιξη (Ιούνιος) και τελειώνει με τις πρώτες παγωνιές. Τα άνθη  έχουν νέκταρ και προσελκύουν τις μέλισσες που είναι απαραίτητες για την γονιμοποίηση. Θεωρείται από τα καλά μελιτοφόρα φυτά και μπορεί να δώσει πάνω από 4 κιλά μέλι το στρέμμα. Οι καρποί είναι έτοιμοι για συλλογή 30-35 ήμερες. Όταν ωριμάσει ο καρπός έχει μήκος 1-2cm με σχήμα οβάλ, γίνεται κόκκινος και χυμώδης. Η ζωή του φυτού φθάνει τα 100 χρονιά. Η συλλογή του φυτού γίνεται συνεχώς σε όλη την διάρκεια του καλοκαιριού  μέχρι την πρώτη μεγάλη παγωνιά.

ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ

Το γκότσι παίρνει την μορφή ενός πυκνού θάμνου που αναπτύσσεται γρήγορα και θα καταλάβει όλο τον χώρο αν το αφήσουμε ακλάδευτο. Είναι καλό σε εμπορικές καλλιέργειες να αφήσουμε κορμό συνήθως τον καλύτερο κλώνο να αφαιρέσουμε από την βάση όλους τους βλαστούς μέχρι το ύψος των 40-50cm. Κλαδεύουμε τους υπόλοιπους κορμούς τα ? αυτών και δημιουργούμε ομπρέλα στο φυτό. Οι λαίμαργοι καρποί που βγαίνουν  το καλοκαίρι τους αφαιρούμε. Το δεύτερο είδος βλαστού που αφαιρούμε είναι τα ριζοβλαστήματα. Η ομπρέλα είναι  το κλασικό και παραδοσιακό σχήμα που κρατά το φυτό σε χαμηλό ύψος. Στην περίπτωση του γκότσι συνιστούμε συντηρητικές φυτεύσεις έως ότου αποκτήσουμε δεδομένα από την συμπεριφορά των φυτών στις Ελληνικές εδαφοκλιματικές συνθήκες.

ΚΑΡΠΟΣ ΣΥΛΛΟΓΗ

Ο καρπός ωριμάζει τμηματικά από τα τέλη Ιουλίου-Οκτώβριο μέχρι να πέσουν οι πρώτες παγωνιές,  περίπου 1 φορά την εβδομάδα συλλέγουμε τον καρπό. Έτσι έχουμε συνεχείς εισροές χρημάτων από την πώληση του καρπού. Οι καρποί συλλέγονται με γάντια μιας χρήσης και μπαίνουν στο ψυγείο. Η συλλογή πρέπει να γίνεται σε δοχεία χωρητικότητας 10 κιλών για να μην συμπιέζονται οι καρποί. Ένα μέρος του καρπού θα διακινείται ως νωπό, ένα μέρος σταφιδοποιήτε και ένα μέρος χυμός ή πρόσμιξη σε άλλους χυμούς για να διατεθεί στην αγορά.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ

Εξαρτάται από την πυκνότητα των φυτών. Τα ξένα στοιχεία που έχουμε(διότι δεν υπάρχουν ελληνικά στοιχεία) είναι περίπου 2.000γρ το στρέμμα, περίπου 10-25 κιλά στ δένδρο.

ΕΧΘΡΟΙ-ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ

Για την ώρα δεν υπάρχουν.

ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΑΞΙΑ ΤΟΥ ΦΥΤΟΥ

Το μούρο της ευτυχίας λόγω την αίσθηση ευεξίας που δίνει σε όσους το καταναλώνουν. Η πρώτη αναφορά το 1.000-1.400 π.χ κατά την παραδοσιακή κινέζικη ιατρική δυναμώνει την όραση, το συκώτι, τα νεφρά και τρέφει το αίμα. Το πιο δραστήριο χαρακτηριστικό του γκότσι είναι οι πολυσακχαρίτες.. Το γκότσι περιέχει 18 διαφορετικά αμινοξέα περισσότερα από την γύρη των μελισσών. Οι ημερήσιες ανάγκες του ανθρώπινου οργανισμού σε αντιοξειδωτικά ανέρχονται σε 3.000-5.000 μονάδες. Στις δυτικές χώρες ο μέσος καταναλωτής που καταναλώνει περίπου 1.000 μονάδες αντιοξειδωτικών είναι εκτεθειμένος σε πολλά χημικά και                      συνεπώς υπάρχει ένα τεράστιο έλλειμμα προστασίας  του οργανισμού που μπορεί αυτά να τα καλύψει το γκότσι. Αρκούν 20 γραμμάρια γκότσι ενώ αν θέλετε να πάρετε την ποσότητα αντιοξειδωτικών από μήλα θα πρέπει να τρώμε καθημερινά 22-24 μήλα ή σε βάρος 3 κιλά.

Φρούτα
Μονάδες Orac

Μήλα
207

Κρεμμύδια
450

Γκρειπφρουτ
483

Ακτινίδια
602

Κέρασια
670

Κόκκινα σταφύλια
739

Πορτοκάλια
750

Δαμάσκηνα
949

Σμέουρα
1.220

Φράουλες
1.540

Κράνμπερυ
1.750

Μούρα μαύρα
2.036

Μύρτιλλα
2.400

Σταφίδες
2.830

Ρόδι
3.307

Κορόμηλα
5.770

Γκότσι
25.300

Τα φύλλα του φυτού και οι τρυφεροί βλαστοί μπορούν να καταναλωθούν σε σαλάτες πράσινων λαχανικών 15-30γραμ ημερησίως για ενήλικες και 5γρ σε παιδιά. Τα αφήνουμε να μουλιάσουν σε νερό 1ώρα πριν τα καταναλώσουμε. Βράζουμε νερό ,σε ένα φλιτζάνι βάζουν 15-20 σταφίδες μόλις κρύωσει πίνουμε το ρόφημα και μετά τρώμε τους καρπούς.

Νωπά για ενήλικες είναι 80-120 γραμμάρια

Ερευνητικά αποτελέσματα από την χρήση του Γκότσι

Έρευνες έχουν δείξει πολλές θεραπευτικές ιδιότητες από το Γκότσι.

 

Μερικές από αυτές είναι :

1)βελτίωση του ύπνου, 2)διαβήτης, 3)αντικαρκινικές διεργασίες σε μία ποικιλία καρκινικών όγκων, 4)προστάτη, 5)καρδιαγγειακά 6)κυκλοφοριακό 6) υπέρταση, 7)προστασία ύπατος ,8)σεξουαλική δυσλειτουργία 9)παχυσαρκία, 10) απώλεια βάρους 11) πέψη, 12)γαστρεντερικές διαταραχές κ.τ.λ

 

ΠΡΟΪΟΝΤΑ- ΤΡΟΠΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ

1) σταφίδες- νωπό- χυμός

2) σταφίδες με επικάλυψη σοκολάτας

3) σταφίδες σε τρόφιμα (γιαούρτι- δημητριακά- μπισκότα- σε μείγματα ξηρών καρπών.

4) χυμός με ανάμειξη άλλων φρούτων

5) προϊόντα διαίτης

6) ενεργειακά ποτά και αλκοολούχα ποτά

7) στην γέμιση του κοτόπουλου  ή της γαλοπούλας, στα γεμιστά

8) παράγεται επίσης πουρές από την πούλκα και λάδι από τους σπόρους

9) καλλυντικά σαπούνια

10) κρασί- μπύρα που περιέχουν γκότσι

4 κουταλιές της σούπας ημερησίως η δόση του χυμού.

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ

Ένας λόγος που επιβάλει την επιλογή της καλλιέργειας να είναι οικολογική είναι διότι η Κίνα έχει φθηνά εργατικά χέρια και η  χώρα αδυνατεί να ανταποκριθεί στην οικολογική καλλιέργεια για την μεγάλη ρύπανση της ατμοσφαίρας και των εδαφών της.

 

ΤΙΜΕΣ

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης πωλούνται 39-43 ? το κιλό αποξηραμένα και δεν είναι βιολογικά, ενώ από την Αγγλία η σταφίδα πωλείται 65? το κιλό.

 

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Αξίζει να καλλιεργήσουμε το φυτό στην χώρα μας?

Η δική μας απάντηση είναι ΝΑΙ. Το μόνο μειονέκτημα που το βρίσκω είναι στην συλλογή του μικρού καρπού με το χέρι όλο το καλοκαίρι. Το πλεονέκτημα είναι η συνεχής ροή χρημάτων στην οικογένεια από την τμηματική διάθεση της παραγωγής. Όλα αυτά όμως θα γίνουν πραγματικότητα μέσα από μία καλά οργανωμένη ομάδα παραγωγών η οποία θα αναλάβει από κοινού την προμήθεια φυτών και εφοδίων, την τεχνική υποστήριξη , την πιστοποίηση και βιολογική καλλιέργεια και τέλος την συσκευασία και διάθεση του προϊόντος σε μεγάλες αλυσίδες για νωπή κυρίως κατανάλωση και δευτερεύοντας ως σταφίδες.

 

Διάθεση φυτευτικού υλικού:

Τα ΦΥΤΩΡΙΑ ΣΕΡΡΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ σε συνεργασία με το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΔΑΣΙΚΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ (Θεσ/νίκης) παράγουν και διαθέτουν πιστοποιημένα δενδρύλλια.

Back To Top